Home / MMO Rehberi / Champions Online Rehber

Champions Online Rehber

Champions Online superhero temalı Cryptic Studios tarafından geliştirilen bedava MMO türü bir oyundur. Oyunumuz 1 Eylül 2009 tarihinde çıkmıştır. Süper kahraman teması olduğu için kurallarıda yine bu kitaba göre yapılmıştır. Oyunumuzun grafikleri ve görseli çizgi roman çizimlerine oldukça benziyor. Biz oyunculara sanki bir çizgi romanın içindeymişiz gibi hissetiriyor.

Champions Online’da karakter oluşturma ekranı oldukça zengin. Eminim hayalinizdeki karakteri veya çok benzerini oluşturabileceksiniz. Karakterinizi oluşturduktan sonra yetenek bölümüne geçeceksiniz. Bu bölümde bir çok yetenek malesef ücretli. Seçim yaparken oluşturmak istediğiniz sınıfa göre seçim yapın. Tank, suport, dps, range ya da melee saldırı şekli, oyun şekliniz hangisiyse ona göre seçim yapmalısınız.

Karakterimizi oluşturup oyuna ilk adımımızı attığımızda bize bir simülasyon sunuluyor. Burası aslında oyunun training alanı. Burada görevler yaparak hem oyunu tanıyoruz hem de karakterimizi tanıyoruz. Görev yerlerini bulmak oldukça kolay. Görev bölgesi hem haritada çembere alınarak gösteriliyor hem de ekranda kocaman bir ok ile yön gösteriliyor. Bu bölümü bitirdiğinizde Millennium şehrine geçiyorsunuz. Görevler zinciri bu şehirde başlıyor.

Karakterimizin sol üst portresinde beş yıldız dikkatinizi çekmiştir. Her bir yıldız size bonus damage ve heal veriyor. Eğer ölürseniz bir yıldız kaybediyorsunuz. Yıldız kazanmak için ise bol bol aksiyon yaşamalı kötüleri öldürmelisiniz.

Champion Online Rehber 2Oyunda yetenekler ne kadar çeşitli olsada şöyle bir gerçek var. Bir yeteneği kullanacağınız zaman ne kadar cast ederseniz yani kullanmak için süre harcar ve alttaki barı doldurursanız vereceği etki o kadar çok oluyor. Ayrıca Block yöntemide mevcut. Size verilen hasarı block ile düşük rakamlara indirmeniz mümkün. “Shift” tuşuna basarak anlık yapılan block ile bir çok durumdan kurtulabilirsiniz. NPC karakterleri yüksek hasar veren yetenek kullanmadan önce kafalarının üzerinde çizgi romanlardan aşina olduğumuz bir konuşma balonu çıkarıyor. O işareti gördüğünüzde block yaparsanız rakibinizden az hasar alırsınız. Eğer sizi stunlar, ya da uyutur yani karakterinizin hakimiyetini kaybedeceğiniz bir yetenek kullanılırsa seri bir şekilde “F” tuşuna basmanız gerekiyor. Aksi taktirde karakteriniz savunmasız kalır ve çok kolay hasar alır.

Öldürdüğünüz kötüler bezen küçük renkli küreler düşürüyor. Bu küreler  karakterinizin defansını veya hasarını bir süre arttıracak güçlendirmeler kazanıyor.

Başlangıçta görevler tek bir hikaye görevi üzerinden ilerliyor. Seviye 10’a kadar bu şekilde kolaylıkla ilerliyorsunuz daha sonra yan görevlerle exp kasmanız bir miktar zorlaşıyor.

Skills ve Stats

Champion Online Rehber 3Karakteriniz level 10 olduğunda Specialization Tree açılıyor. Her seviye atladığınızda bir primary puan kazanıyorsunuz. Spec ağacınızda puanlarınızı harcayarak bir üst seviyedeki ağacı aktif ediyorsunuz. Bir üst basamağı açabilmeniz için beş puan harcamanız gerekiyor. Level 40’a kadar bu şekilde puan harcayarak basamaklarda yükseliyorsunuz. En üst basamak olan level 40 basamağı Master bölümü oluyor. Bu bölümde sadece  bir puan harcayabiliyorsunuz ve karakterinizin en önemli buff yani güçlendirmesini açıyorsunuz.

Strength : Melee fighters karakterleri için önemli bir stat. Vuruş gücünüzü arttırıyor, Knockback’lerde daha az geriye savruluyorsunuz, sizin knockback vuruşlarınız daha etkili oluyor. Eğer bu stat point’e focuslarınız çok sağlam ve yüksek saldırı gücüne sahip melee fighters olursunuz.

Dexterity : Bu stat herkes için çok önemli. Özelliği crit vurması. Saldırı ve heal yeteneklerinizin crit şansını arttırıyor. Dodge şansınıda arttırması tanklar için oldukça önem taşıyor.

Constitution : Hayatta kalmak için en önemli stat. Bu stat tanklar için çok önemli. Yeterli miktarda harcanırsa diğer karakterlerden iki kat daha fazla hitpoint’iniz olur ve sizi öldürmek gerçekte çok zor olur.

Intelligence : Bu stat’lar karakterin energy verimliliğini arttırıyor yani yetenekleriniz daha az energy harcıyor. Çok fazla energy kullanan karakterler için oldukça önemli. Ayrıca görünmez olanları görme şansınıda bir miktar arttırıyor.

Ego : Ego Strength ile aynı özelliklere sahip fakat Range karakterler için kullanılıyor. Vuruş gücünü arttırıyor ve knockback özelliklerini güçlendiriyor.

Presence : Bu stat healer için çok önemli. Daha güçlü heal ve shield vermenizi sağlıyor. Crowed control efectlerinin üzerininizdeki etkisini azaltıyor.

Recovery : Enerjinizin daha hızlı dolmasını sağlar. Combat dışında daha çabuk dolar ve enerji dolduran skill’ler daha çok enerji doldurur.

Endurance : Energy limitinizi arttırıyor. Daha çok energy daha çok yetenek kullanımı demek.

Stat point’lerin ne anlama geldiğini açıkladığımıza göre oynadığınız karakterde neye daha çok yoğunlaşacağınızı az çok anlamışsınızdır. Stat point’ler karakterimizin takabildiği 6 adet ekipmandan kazanılıyor. Bu ekipmanlar Primary ve Secondary olarak adlandırılıyor. Primary ekipmanlar, Offense, Defense ve Utility. Secondary ekipmanlar ise Science, Myticism ve Arms dır.

Quest ve leveling

Oyunda ana hikayenin yanında bir çok yan görev var. Görevlerin takibi ve yapması çok kolay. Görevlerin solunda bulunan numaralar harita üzerinde gösteriliyor. Champions Online’da ayrıca açık görevler mevcut. Haritada ikon olarak gösterilen yerlere gittiğinizde otomatik olarak bir göreve dahil oluyorsunuz. Bu görevler belli bir zaman aralığı içinde oluyor. Bölgeye geldiğinizde görevin ortasından veya sonundan başlamanız mümkün. Eğer görev bitmişse yenisinin ne zaman başlayacağını gösteren zaman görevin yanında mevcut.

Günlük event’lar ise minimap’in sol tarafında çıkan küçük pencereler ile belirtiliyor. Event için gereken seviye neyse sizi o seviyeye yükselterek göreve alıyor. Farklı bir haritaya hatta dungeon’a giriyorsunuz. Otomatik olarak diğer oyuncularla party yapıp son boss’a kadar ilerliyor ve güzel ödüller kazanıyorsunuz. İstediğiniz kadar yapabileceğiniz gibi level sınırı olmadığı için düşük level’da exp kasmak için yapabilirsiniz.

PvP

pow

Pvp modumuzda değişik haritalar ve değişik modlar mevcut. Bunlardan biri kafes dövüşü. İki ayrı takıma ayrılarak bir binada bulunan çelik kafesin içinde ve etrafında pvp yapıyoruz. Alan küçük olduğu için aksion soluksuz oluyor.

Diğer harita ise zombie Apocaypse. Bu modda oyuncular zombilere karşı savaşıyor. Ölen her oyuncu zombi tarafına geçerek hayatta kalanları öldürmeye çalışıyor. Değişik ve güzel bir oyun. Son olarak duel seçeneği mevcut. Gördüğünüz herhangi bir oyuncuya duel teklifi yaparak 1v1 dövüşebiliyorsunuz.

Champion Online Rehber 4

Kimdir mkedi

Check Also

DC Universe Online – Rehber

Champions Online oyunundan sonra aklıma gelen bir diğer Super Hero oyunu DC Universe Online oldu. …