Home / Oyun incelemeleri / Age of Conquest IV Rehber

Age of Conquest IV Rehber

Age of Conquest IV, Noble Master LLC tarafından geliştirilen ve 6 Nisan 2016 tarihinde steam üzerinden ücretsiz olarak yayınlanan bir strateji oyunudur. Daha önce Risk oynadıysanız veya Risk oyununu biliyorsanız ( hani şu masaüstü oyunu olan Risk ) o oyun ile aynı oynanışa sahip. Oyun steam üzerinden online oynanıyor ve Turn-Based yani sıra tabanlı.

Peki nedir bu Turn-Based, oyuncuların sırayla hamlelerini yaptığı bir oyun türü. Herkes hamlesini bitirdiğinde oyun bir sonraki raunda geçiyor. Eğer bir oyuncu herkesden önce hareketini bitirip onaylarsa sizin için az bir zaman kalıyor ve oyun otomatik olarak işlemi sonlandırıp yani sizin ekranı durdurum bir sonraki raunda geçiyor. Bu da oyuncuları hızlı düşünmeye ve hızlı hamle yapmaya iteliyor. Aşağıdaki “play” tuşuna basarak ilerliyor ve oyun içerisindeki gelişmeleri görüyorsunuz.

Age of Conquest IV’e ilk girdiğinizde tutorial bölümlerini oynamanızı öneririm. İki bölümden oluşan bu yardım bölümü size oyunu aslında oldukça güzel açıklıyor. Tutorial bölümü bittiğinde oyunun başlangıç ekranına geliyoruz.

Age of Conquest IV rehber - 2

Gördüğünüz gibi Age of Conquest IV’da iki tür oynama seçeneği mevcut. Single player ve multiplayer. Single player modunda haritalardan birini seçerek ayarlarını yapıyorsunuz. Haritayı açtığınızda istediğiniz uygarlığı seçerek oyuna başlıyor ve sistemin yönettiği sanal düşmana karşı mücadele veriyorsunuz. Oyunda ayrıca harita oluştura seçeneği mevcut. Dilerseniz kendi haritanızı oluşturarak online olarak diğer oyuncularla mücadele verebiliyorsunuz.

Multiplayer mod ise biraz daha farklı. Öncelikle server seçiyorsunuz. Serverlarında altında kaç oyuncunun online olarak oynadığı belirtiliyor. Server seçimini yaptıktan sonra oyunların listesi geliyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey seçeceğiniz oyunda kaç “Turn” oynandığı. Eğer fazla raund yani “turn” geçtiyse o oyuna girmenizin bir anlamı yok çünkü oynaya bileceğiniz bir uygarlık kalmamıştır veya tüm oyuncular stratejilerini belirlemiş ve uygulamaya başlamışlardır. Yeni başlamış veya çok az raund geçmiş oyunlarda ise oldukça fazla uygarlık seçeneği mevcut olduğu gibi oyuncular henüz saldırıya başlamış veya stratejilerini henüz oluşturmamışlardır.

Age of Conquest IV Rehber - 4

Age of Conquest IV strateji üzerine kurulu. Kime, ne zaman, nasıl saldıracağınız ve defansınızı nereye nasıl kuracağınızı çok iyi düşünmelisiniz.

Bir alanı ele geçirmek için oraya asker göndermeniz gerekiyor. Ele geçirdikten sonra orada asker kalmasına gerek yok. Rakibinizin askeri orada varsa bir saldırı oluyor ve defans / saldırı hesaplamaları savaşın sonucunu belirliyor. Eğer bir köyünüze fortify dikerseniz savunmanız orada artıyor ve az askerle bile daha çok birliklerin orayı ele geçirmesini engelleyebiliyorsunuz.

Oyunun Turn-based olduğunu söylemiştik. Her el hamle yapmanız için gereken bir action puanı var. Bu puanı ekranın üzerinde kılıç simgesinin yanında görebilirsiniz. Her el sınırsız asker basamayacağınız gibi sınırsız harekette edemiyorsunuz. Saldırılarınız defanslarınız ve diğer hareketleriniz action puanınızı harcıyor. Bu puanı her el dikkatlice kullanmanızı öneririm.

Peki oyunu nasıl kaybediyorsunuz? Kralınız öldüğünde veya yakalandığında artık sizin uygarlığınız bitmiş oluyor. Saldırı yaparken ülkelerin tüm sahip olduğu alanları değilde kalelerine doğru hamle yaparsanız veya sizin kalenize gelmelerini zorlaştırırsanız çok iyi bir strateji yapmış olursunuz. Sakın kalenizi başka bir uygarlık ile sırt sırta vermeyin.

Oyunda ayrıca ranking sistemi mevcut. Her oyun sonunda derecelendiriliyorsunuz ve puan alıyorsunuz. Bu puan global ranking sisteminde sizi uygun bir sıraya yerleştiriyor.

Age of Conquest IV Rehber - 6 Age of Conquest IV Rehber - 7 Age of Conquest IV Rehber - 8

Warhammer: Vermintide 2: İnceleme

Fatshark’ın geliştirdiği ve yayınladığı oyunumuz Warhammer: Vermitide 2. Mart 2018 tarihinde Steam üzerinden dağıtımı ortalama …