Home / Oyun incelemeleri / Taktik Savaşları Nasıl Oynanır

Taktik Savaşları Nasıl Oynanır

Taktik Savaşları ilk olarak Dota 2 oyununa bir mod olarak geldi. İsmi tabii ki ozaman taktik savaşları değildi fakat bir mod olarak çıkması ve bu kadar popüler olması dotanın çıkış hikayesine çok benziyor. Dota 2 aynı oyun modunu Underlords olarak adlandırırken League of Legends da Teamfight Tactics olarak adlandırdı.

Taktik Savaşları oldukça yeni bir oyun ve henüz tam olarak düzgün çalışmıyor. Şans faktörünün çok olması, bugların bulunması, bazı şampiyonların fazla güçlü olması ve tabii ki tamamen rastgele eşya gelmesi oyundaki sanırım en büyük eksiler. Fakat görünen o ki bu eksiler henüz oyunun popülerliğine etki etmemiş. O zaman bu oyun modunu gerçekten sevdik diyebilir miyiz?

Taktik Savaşları Nasıl Oynanır

Taktik savaşları şampiyon, eşya, dizilim ve şampiyonların kökenleri/sınıfları üzerine kurulu bir oyun. Oyuna ilk başladığınızda bir şampiyon havuzu ile karşılaşıyorsunuz. Burada seçeceğiniz şampiyondan ziyade üzerindeki eşyaya bakmanızı öneririm. Seçtiğiniz şampiyon ile oyuna başlıyorsunuz ve karşınıza sırayla minionlar geliyor. Oyun tur/bölüm üzerine kurulu. Arenada rakibinize karşı zafer aldığınızda, kaybettiğinizde veya berabere kaldığınızda bir tur geçiyorsunuz. Her tur sonunda siz ya da rakibiniz kalan şampiyon başına hasar alıyor. Eğer siz kazanırsanız rakibinize hasar veriyor eğer yenilirseniz siz hasar alıyorsunuz. Beraberlikte ise iki takım da hasar alıyor. Minionlarda ise durum farklı. Minionları öldürdüğünüzde rastgele eşya düşüyor, bütün şampiyonlarınız ölürse hasar alıyorsunuz.

Her tur geçtiğinde belli bir seviye exp/tecrübe ve altın kazanıyor aynı zamanda şampiyon kartlarınız değişiyor. Hızlı para kazanmak için 10 altın ve katlarını biriktirmeniz gerekiyor. Her tur sonunda 5 altın + Her 10 altın için 1 altın ve tur kazanma serisi başına 1 altın kazanıyorsunuz. Altınlarınızı şampiyon gelmesi için zar atmaya kullanmanızı tavsiye etmem. Taktik savaşlarında altın ile şampiyon satın alabilir, zar atıp şampiyon kartlarınızı değiştirebilir ya da tecrübe satın alarak daha hızlı seviye atlayabilirsiniz.

Taktik savaşlarında arenanıza kaç seviyeyseniz o kadar adet şampiyon yerleştirebiliyorsunuz. En yüksek yani max seviye dokuz, en fazla dokuz şampiyon yerleştirilebilir. Seviyeniz arttıkça daha yüksek aşamalı şampiyonlar buluyorsunuz. Her şampiyon max üç eşya alabiliyor yani full build tabiri sadece üç eşya ile oluyor. Şampiyonlarda ayrıca aşamalar ve seviyeler var. Şampiyonlarda üç seviye mevcut. İlk seviye bakır, ikincisi gümüş ve son seviye altın. Bütün bulacağınız şampiyonlar birinci seviye yani bakır. Üç tane aynı seviye şampiyon bulduğunuzda bir seviye atlatıyorsunuz. Bu durumda altın şampiyon için o şampiyondan dokuz tane bulmanız gerekiyor. Aşamalı şampiyonlar ise daha farklı. Bu şampiyonları ortak havuzdan ya da rastgele gelen şampiyon seçiminden buluyorsunuz. Şampiyonun aşaması ne kadar yüksekse kendisi de o kadar güçlü oluyor. Bulunmaları daha zor olduğu için düşük seviyelerde bulmak çok zor fakat seviyeniz yükseldikçe daha kolay bulabiliyorsunuz. Şampiyonların aşaması yükseldikçe istenilen altın miktarı da yükseliyor.

  • 1. Aşama (1 Altın)
  •  2. Aşama (2 Altın)
  •  3. Aşama (3 Altın)
  •  4. Aşama (4 Altın)
  •  5. Aşama (5 Altın)

Taktik savaşlarının en önemli kısmı olan taktiğiniz ve diziliminiz oyunda ciddi fark yaratıyor. Arenanıza dizdiğiniz şampiyonların kökeni/sınıfı  ortak olmalı. Sınıf ve köken bufflarını alarak rakibinizi daha kolay mağlup edebilirsiniz. Oyuna başlamadan yapmak istediğiniz buildi çok düşünmeyin genellikle üç veya dördüncü seviyelerde bu belli oluyor çünkü şampiyonlar ortak havuzdan seçiliyor. Yani her turda oyun herkese aynı şampiyonu dağıtmıyor. Ortak bir havuzdan rastgele geliyor.Bu durumda sizin yapmak istediğiniz buildi bir başka oyuncu daha rahatlıkla yapabilir çünkü şansına istediği şampiyonlar ona çıkabilir. Bu durumda sizin her seviye diğer oyuncuları gözetlemeniz ve sizin kullandığınız şampiyonları kullanan var mı ya da seviyesini yükseltebilen var mı kontrol etmeniz gerekiyor. Sağdaki nicklerinin bulunduğu portrelere ya da sağ alt köşedeki minimap/haritaya tıklamanız yeterli. Mesela siz Vayne alarak Soylu buildi yapmak istiyorsunuz fakat başka bir oyuncu sizden daha şanslı olduğu için ona havuzdan daha çok Vayne gelmişse o buildi devam ettirmenin bir anlamı yok. Ya da siz Soylu buildi yapıyorken başka bir oyuncu daha şanslı olup şampiyonları erken bulursa sizin o buildi yapmanızın bir anlamı yok çünkü o şampiyonların havuzdan gelme ihtimali oldukça düşük.

Taktik Savaşlarında Nasıl Kazanılır

  • Taktik savaşlarında en önemli şeylerden birisi altındır. Altınınız ne kadar çoksa bir sonraki tur daha fazla altın kazanırsınız. Her on altın size bir altın kazandırır. Elli altın olduğunda her turun sonunda fazladan beş altın kazanırsınız. Oyunun ilerleyen zamanlarında altın çok önemli bir yere sahip oluyor. Sonuçta altınınız olmazsa seviye atlayamaz, istediğiniz şampiyonu bulamazsınız.
  • Oyunun ilk seviyelerinde henüz yapmak istediğiniz build tam kesin değilken bütün şampiyonları almayın. Önce rakiplerinizi bir bir sürekli kontrol edin, onlar hangi şampiyonları biriktiriyor, hangi buildi yapıyor inceleyin. Diğer oyuncularda sizin şampiyonları kullanmak istiyorsa, ortak havuzdan şampiyon geldiğinden istediğiniz şampiyonu bulmakta zorlanabilirsiniz.
  • Sol üst köşedeki chat kısmına sürekli bakın. Orada rakiplerinizin hangi şampiyonlara seviye atlattığı yazıyor. Eğer seviye üçe yaklaşmış rakibiniz varsa onu engellemek için topladığı şampiyonu havuzdan çekip bekletin. Seviye üç şampiyon yapmasına engel olun.
  • Takımınızda/buildinizde mutlaka hasar veren şampiyonlar bulunsun ve buildiniz birbiriyle uyumlu olsun. Mesela Büyücü/Yordle ya da Savaşçı/Suikastçı gibi.
  • İki eşyayı birleştirmeden önce mutlaka doğru şampiyonda birleştirdiğinizden emin olun. Her şampiyonun manası tam olduğunda yetenek kullanır ve bu yetenek büyü hasarı verir. Eğer bu yetenek hasar içerikli değilse o şampiyona büyü hasarı veren eşya yapmanız çok da iyi olmaz. Ayrıca her şampiyon hasar verdikçe mana kazandığından takıma çok etkili şampiyonlara saldırı hızı ve mana eşyaları ile besleyebilirsiniz.
  • Bir rakibe karşı kazanamıyorsanız diziliminizi değiştirin. Önemli olan fakat çok hasar alan şampiyonları tur sonunda en az hasar alan şampiyonun yeriyle değiştirin. İnanın sırf şampiyon yeri değiştirince bile bazı oyunları kazanabiliyorsunuz.

Kökenler

İblis

  • İblislerin hedeflerinin manasını yakma ihtimali vardır. Yakılan mana miktarına bağlı olarak hasar verilir. İblis sayısı arttıkça bu ihtimal de artar.

Ejderha

  • İki ejderha büyülerden hasar almaz.

Sürgün

  • Sürgünler, çatışmanın başında yanlarında herhangi bir şampiyon yoksa bir kalkan kazanır. Bu kalkan canının miktarı kadardır.

Buzul

  • Birden fazla buzulu savaşa sürmek, onlara saldırılarla hedefleri sersemletme ihtimali sunar. Buzulların sayısı arttıkça bu ihtimal de artar.

Robot

  • Robotlar çatışmaya manaları dolu olarak başlar.

Seçkin

  • Birden fazla seçkini savaşa sürmek, rastgele seçilen bir seçkine iki kat hasar kazandırır.
  • Tüm seçkinleri savaşa sürmek, hepsine iki kat hasar kazandırır.

Soylu

  • Birden fazla soyluyu savaşa sürmek, rastgele bir şampiyona zırh verir ve saldırılarının onu iyileştirmesini sağlar.
  • Tüm soyluları savaşa sürmek, takımındaki bütün şampiyonlara zırh verir ve saldırılarının onları iyileştirmesini sağlar.

Ninja

  • Sadece bir ninjayı savaşa sürmek, ona saldırı hasarı kazandırır.
  • Tüm ninjaları savaşa sürmek, hepsine daha da fazla saldırı hasarı kazandırır.

Korsan

  • Yeterli sayıda korsanı savaşa sürmek, her bir turun sonunda fazladan altın kazanmanı sağlar.

Hayalet

  • Yeterli sayıda hayaleti savaşa sürmek, çatışmanın başında rastgele bir rakibin lanetlenerek başlangıç canının azalmasını sağlar.

Vahşi

  • Birden fazla vahşiyi savaşa sürmek, saldırdıkça saldırı hızı kazanmalarını sağlar.
  • Yeterli sayıda vahşiyi savaşa sürmek, tüm takımının saldırdıkça saldırı hızı kazanmasını sağlar.

Hiçlik Yaratığı

  • Yeterli sayıda Hiçlik yaratığını savaşa sürmek, hasar verilen rakip şampiyonun zırhının %50 sini yok sayar.

Yordle

  • Birden fazla yordle’ı savaşa sürmek, onlara karşı yapılan saldırıların bazılarının ıskalamasına neden olur. Yordle’ların sayısı arttıkça bu etki de güçlenir.

Sınıflar

Suikastçı

Suikastçılar çatışmanın başında gizlice savaş alanının karşı tarafına geçer ve kendilerini başlangıçtaki konumlarının tam tersine yerleştirir.

  • Birden fazla suikastçıyı savaşa sürmek, kritik vuruş hasarlarını arttırır. Suikastçıların sayısı arttıkça bu ilave de artar.

Kılıç Ustası

  • Birden fazla kılıç ustasını savaşa sürmek, onlara saldırılarıyla birden çok kez vurma ihtimali verir. Kılıç ustalarının sayısı arttıkça bu ihtimal de artar.

Dövüşçü

  • Birden fazla dövüşçüyü savaşa sürmek, onlara fazladan can sağlar. Dövüşçülerin sayısı arttıkça bu ilave de artar.

Elementalist

Elementalistler normal saldırılarından daha fazla mana kazanır.

  • Yeterli sayıda elementalisti savaşa sürmek, çatışmanın başında senin için savaşacak bir elemental çağrılmasını sağlar.

Muhafız

  • İki muhafızı savaşa sürmek, çatışmanın başında onlara ve savaşa çevrelerinde başlayan takım arkadaşlarına zırh verir.

Silahşor

  • Birden fazla silahşoru savaşa sürmek, onlara saldırılarıyla daha fazla hedefe vurma ihtimali verir. Silahşorların sayısı arttıkça bu ihtimal de artar.

Şövalye

  • Birden fazla şövalyeyi savaşa sürmek, gelen saldırılardan aldıkları hasarı engellemelerini sağlar. Şövalyelerin sayısı arttıkça engelledikleri hasarın miktarı da artar.

Kolcu

  • Birden fazla kolcuyu savaşa sürmek, onlara kısa süreli saldırı hızı artışı kazanma ihtimali sağlar. Kolcuların sayısı arttıkça bu ihtimal de artar.

Şekil Değiştirici

  • Yeterli sayıda şekil değiştiriciyi savaşa sürmek, onlara dönüşüm esnasında can sağlar.

Büyücü

Büyücüler normal saldırılarından daha fazla mana kazanır.

  • Birden fazla büyücüyü savaşa sürmek, takımına yetenek hasarı kazandırır. Büyücülerin sayısı arttıkça bu ilave de artar.

Home Behind inceleme

TPP Studio tarafından 2016 Haziran ayında çıkmış bir hayatta kalma oyunu. Hayatta kalmanın yanı sıra simülasyon …