Home / Oyun incelemeleri / World of Warships : Rehber ve İnceleme

World of Warships : Rehber ve İnceleme

Oyuncunun Diyarı’ndan herkese merhaba

Bugün sizlere tanıtacağım oyun world of warship. World of Tanks, World of Warplanes oyunlarından sonra World of Warship oyununuda yapan Wargaming, Dünya savaşları temasını konu almaya devam ediyor. Oyunumuz gemi savaşları üzerine bir simülasyon. Daha önce bu oyun türü bir çok kereler işlendi fakat Wargaming yapmış olduğu diğer oyunlarla kendisini savaş oyunlarında ispatladığı için bu oyununda çok güzel olacağını daha oynamadan tahmin edebilirsiniz.

Oyun ilk çıktığında U.S.A. ve Japon’lar vardı fakat gelen güncellemelerle Sovyetler ve Almanlar’da oyuna eklendi. Ülkelere göre gemiler çok küçükte olsa farklılıklar gösteriyor mesela USA battleship AA defansı daha yüksek iken Japon battleship daha çok hasar verebiliyor. Fakat dediğim gibi çok küçük farklılıklar bunlar.

Gemileri tanıtmadan önce oyun modlarını, silah/saldırı türlerini, gemilerinizi nasıl daha fazla güçlendireceğinizi anlatmak istiyorum.

Game Modes/Oyun Modları

Oyuna ilk başladığınızda Co-op seçeneğinde oynuyorsunuz. Level/seviye 3’e geldiğinizde diğer oyunculara karşı oynayabiliyorsunuz. Farklı haritalar ve oyun modları ile değişik taktikler uygulayabiliyorsunuz. Peki bu oyun modları neler?

Standard Mod

Her takımın kendisine ait üssü var. Mini map/küçük haritada bu üssler şöyle gösteriliyor. Kırmızı olan rakibinize ait, yeşil olanlar sizin takımınıza ait. Kazanmak için ya rakip takımın gemilerini yok edeceksiniz ya da onlara ait üssü ele geçireceksiniz.  Rakibinizin üssünü ele geçirmek için kırmızı çemberle gösterilen alana girip orada 180 saniye durmanız yeterlidir. Eğer sizinle birlikte başka bir gemi daha varsa alanda bu süre 90 saniyeye iner fakat bu alan içerisinde bulunan sizin takıma ait gemiler hasar aldıkça bu süre uzar.

Standard_dual_capture

Encounter

Haritanın tam ortasında bir üs var ve bu üssü ele geçirmeniz gerekiyor. Ele geçirmek için gereken süre bir gemi ile 360 sn. sürüyor. Rakibinizin ve sizin takımın gemileri bu alan içerisinde olursa iki takımda bu üssü ele geçiremiyor ve ele geçirmek için ilerleme süreci duruyor. Oyun süresi içerisinde iki takımdan gemi hayatta kalırsa ve iki takımda ortadaki üssü ele geçiremez ise oyun berabere bitiyor.

Domination

Bu oyun modu biraz daha detaylı ve patlayan ya da patlatılan her gemi çok önem taşıyor. İki takım 250-300 puan ile oyuna başlıyor ve haritada 2-5 ele geçirmeniz gereken bölge var. Bu bölgeler haritada beyaz renkte gösteriliyor. Haritanın büyüklüğüne göre değişiyor fakat genelde 3 bölge oluyor. Bir bölgeyi ele geçirmek 45sn. sürüyor (evet diğer oyun modlarına göre oldukça az) fakat rakip takımdan bu alan içerisinde gemi varsa ele geçirmek için ilerleyen süreç duruyor.Domination_mission

Ele geçirilen üs takımınıza her 5 saniyede bir +1 ve +4 arası puan kazandırıyor. Fakat ele geçirdiğiniz alana düşman gemi girerse puan kazanmıyorsunuz. Oyun sadece bu alanları ele geçirerek kazanılmıyor çünkü kazanmak için 1000 puana ihtiyacınız var. Bu oyun modunda en çok puan gemi batırınca alıyorsunuz. Düşman takımdan destroyer, cruiser, veya battleship batarsa 40 puan kazanıyorsunuz. Sizin takımda batarsa 60 puan kaybediyorsunuz. Fakat bir carrier için işler değişiyor. Düşman takımdan bir carrier batarsa 60 puan kazanıyorsunuz fakat sizin takımdan batarsa 90 puan kaybediyorsunuz.  Oyunu kazanmak için 1000 puan yapmanız gerektiğini söylemiştim. Karşı takımın bütün gemileri batarsa yine kazanıyorsunuz fakat bu oyun oldukça büyük bir haritada oynanıyor ve bazen 1-2 gemi kalabiliyor işte ozaman puana oynamanız gerekebiliyor.

Oyunun Diğer Özellikleri – Detayları

Kaptan

Crew yani kaptanlarınızın gemiye katkısı gerçekten çok büyük. Seviye 7 olduğunuzda kaptanların yetenek ağacı açılıyor. Bu yeteneklerin oyuna çok büyük etkisi var. Oynadığınız her oyunda kaptanınız tecrübe kazanıyor ve seviye atlayarak size harcamanız için bir puan kazandırıyor. Ayrıca tecrübe kasıp ileriki seviyelere taşıdığınız kaptanlarınızı başka gemilere transfer edebiliyorsunuz. Kaptanın en yüksek seviyesi 20.

Kaptanların yetenek ağacı 5 basamaktan oluşuyor. Herhangi bir basamağa birden fazla puan harcayabilirsiniz fakat 1. basamaktan 3. basamağa geçemezsiniz mutlaka 2. basamakta puan harcamanız gerekiyor.

Kaptanın yetenek ağacı

Mermiler

Oyunda iki çeşit mermi türü var – Armour Piercing/Zırh delici (AP)ve High Explosive/patlayıcı (HE)

En çok hasar veren mermi AP türüdür. Özellikle rakibinizin zırhını deldiğinde çok yüzek hasar veriyor fakat en yüksek hasarı citadel/ana kulenin zırhını deldiğinizde veriyorsunuz. Zırhı az olan gemileri yani küçük gemileri bu mermiler delip geçebiliyor.

HE mermileri daha az hasar veriyor fakat düşman geminin modüllerini devre dışı bırakabildiği gibi gemi üzerinde yangın çıkarabiliyor.

700px-Armor_schematics_1

Oyuna yeni başlayan oyuncular hangi mermiyi kullanacakları konusunda problem yaşayabilirler. Önerim olarak HE mermileri kullanmanız. Düşük seviyelerdeki gemilerin zırhları çok fazla olmadığı için en kullanışlı mermi HE.

Daha ileriki seviyelerde ise şöyle taktik izlenebilir.

Destroyers gemileri kendi ikinci silahları olan torpillere yönelmeleri gerekir. Eğer normal saldırda yapmak isterlerse HE kullanmalarını tavsiye ederim çünkü düşman gemilerinin silahlarını devre dışı bırakabilirsiniz.

Cruisers gemileri genellikle HE kullanmalı. Rakip destroyerlara karşı HE mermi çok avantaj kazandıracağı gibi AP mermileri zırhlarını deler geçer ve hasarınıza pek bir katkı sağlamaz. Battleship/savaş gemilerine karşı uzak mesafede AP kullanarak hasar verir yakın mesafeye girdiğinde ise HE ile sürekli yakmanız gerekir. Battleshipler çok hızlı hareket edemediği gibi manevra kabiliyetleri çok düşük. Siz yakınına girip etrafında çember çizmeye başladığınızda ve HE mermi kullanarak hem silahlarını devre dışı bırakıp hemde sürekli yakarsanız size karşı hiç bir savunması kalmaz. Cruisers/kruvazörlere karşı ise HE kullanmanızı öneririm.

Battleship gemileri ise destroyers ve cruisers gemilerine karşı HE daha büyük yani battleship ve heavy cruisers gemilerine karşı AP mermilerini kullanırsa daha çok verim alırlar.

Diğer özellikler

Oyunun diğer özellikleri ise flag/bayrak adı verilen bufflar. Bu buff/güçlendirme ile geminize fazladan özellik katabilirsiniz mesela rakip gemiye çarptığınızda daha çok hasar verirsiniz, daha çok para kazanırsınız, daha çok tecrübe kazanırsınız vs.

Seviye 9 da aktifleşen camouflage  ise rakip gemiler tarafında farkedilmenizi zorlaştırıyor bunu  geminize desen ve renk ekleyerek yapıyor.

Equipment/Ekipmanlar ise geminizin özelliklerini arttırabildiği gibi dayanıklılığınıda arttırıyor. Mesela geminizin yanma olasılığını düşürüyor, silahlarınızı daha hızlı tamir etmenizi sağlıyor. Bütün Equipment/ekipmanları buradan görebilirsiniz.

Gemi Özellikleri

Her geminin birbirine üstünlük sağlayacağı beş özelliği bulunuyor. Bu özellikler gemileri birbirinden ayırt ettiği gibi class seçimlerindede size yardımcı oluyor. Gemi özelliklerine ek olarak iki farklı özellik daha var ki bunlar torpiller ve uçaklar oluyor.

özellikler 0(Kötü)-100(iyi) arasında değerlendiriliyor.

Survivability : Geminizin dayanıklılığını gösterir. Nekadar uzun süre savaşta kalabileceğinizi yani hitpoint ( geminizin canı ) bu değere bağlıdır. Oyunda T10 BB’s IJN Yamato ve USA Montana en yüksek değer olan 100 puana sahiplerdir.

Artillery : Gemilerin ateş gücünü gösteren değerdir. Bu değer nekadar yüksek olursa geminizin silahları okadar yüksek hasar verir.

AA Guns : Geminizin hava saldırılarına yani uçaklara karşı defansını gösteriyor. Bu değerin yüksek olması geminizdeki AA Guns sayısına ve mermilerinizin çapına göre değişir.

Maneuverability : Geminizin dönüş yapmasını ve dönüş hızını gösteren değerdir. Dönme hızına etki eden diğer faktörler geminin maksimum hızı, dönüş çapı ve dümenin dönüş hızıdır.

Concealment : Geminizin rakip gemiler tarafından farkedilme ölçüsüdür. Bu değer yani rakip takımın gemilerinin sizi farketmesi geminizin yüzeyinin farkedilme mesafesine, uçaklar tarafından farkedilme mesafesine göre ölçülerek belirtilir. Ayrıca kamuflaj yapılan gemiler %3 farkedilmeme değeri kazanır.

Torpedoes : Gemilerin toril kapasitesini gösterir. Bu rakam Torpil sayısına torpil tübüne ve mesafesine göre değişir.

Aircraft : Gemilerin uçaklarının kapasitesini gösterir. Bu rakam ise kaç adet uçak taşıyabildiğinize, uçakların türüne ve kabiliyetlerine göre değişir. Uçak çeşitleri ise; fighter, dive-bomber, veya torpedo-planes

Gemiler

Oyunumuz  gemi savaşları olduğu için tabi ki en önemlisi gemiler, türleri ve oyun içerisindeki rolleri. Mesela bir carrier ile alan ele geçiremeyeceğiniz gibi bir destroyer ile uzak mesafeden hasar veremezsiniz.

Destroyers

Wows-destroyer

Oyunumuzun küçük gemileri. Küçükler, çok zayıflar, çok çabuk batabiliyorlar fakat çok tehlikeliler. Hızlı manevra kabiliyeti ve yüksek hızıyla uzak menzil atışlardan kolayca kaçabileceği gibi farkedilme oranıda oldukça düşüktür. Aslında denizlerin assassini bile diyebiliriz. Ana saldırılarını torpiller ile yapar. Bu saldırılar ölümcüldür. Düşmanlarını bir kerede yokedebilir ki battleship ve carrier gemileri bu torpillerden çok zor kaçarlar. ikinci saldırıları olarak toplarını kullanırlar. Bu saldırılar zayıftır fakat rakibinizin gemisinde yangın çıkarabilir veya ekipmanını devredışı bırakarak daha kolay batırabilirsiniz. Smoke Screen yeteneği ile kendisini ve takım arkadaşlarını görünmez kılabilir.

Düşmanlarına gizlice ve hızla yaklaştığını söylemiştik fakat AA turretleriniz bazen saklanmanıza problem çıkarabilir çünkü AI yani sistem tarafından otomatik olarak yönetiliyorlar. Gizlice yaklaşmanız için bu turretleri kapamanızı öneririm. (Default Key “P”)

Cruisers

Wows-cruiser

Cruisers yani kruvazörler oyundaki orta büyüklükteki gemilerdir. Takım içinde çok fazla rolü olduğu gibi büyük gemileri korurlar ve destek verirler. Destroyerları en kolay batırabilen gemilerdir bu yüzden battleshiplerin yanında gezerek herhangi bir destroyer saldırısından korumaya çalışır veya sinsice yaklaşmasını önler. Seri saldırı gücüyle torpilleri bile patlatabilir. Görevleri sadece eskort etmek ve korumak değil aynı zamanda gözcülük yapmaktır.

Seri hasar gücüyle HE mermileri birleşince düşman gemiyi sürekli yangınlar içinde bırakmanız mümkün. Hızlı manevra kabiliyeti ile destroyer kadar olmasada uzak mesafe atışlardan kaçmanız kolaydır.

Battleships

Wows-battleship

Oyunun en önemli gemileri. Büyükler hemde çok büyükler. Mermilerinin çapıda kendileri kadar büyük. İnanılmaz yüksek hasar veriyorlar. Doğru noktaya atılmış tek bir atış ile bir kruvazörü batırabilirsiniz. Menzilleri çok fazla oyunun “sniper”ı denebilir. Mesela Yamato isimli gemi “long-range main guns by 20%” ile 32KM den düşmanı vurabiliyor.  Tabi o mesafeden hareket halindeki bir gemiyi vurmak gerçekten ustalık ister.

İyi yanlarını söyledik peki kötü yanları neler. Yavaşlar, çok düşük manevra kabiliyetine sahipler. En büyük düşmanları torpiller. Eğer torpilin uyarı sesini duyduysanız herşey çok geç olmuş olabilir. Yüzeyleri çok büyük olduğu için kolaylıkla vurulabiliyorlar.

Sadece bunlarda değil toplarınızın hedefe dönüş hızı 45 sn. ve toplarınızı tekrar doldurma süresi 60 saniyeyi bulabiliyor. Atışlarınızı çok iyi ve nokta atışı yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde dibinizde bir destroyer ya da kruvazör ile karşılaşabilirsiniz.

Eh ne demişler büyük güç büyük sorumluluk getir. Battleship’ler gerçekten çok güçlüler T3 gemi ile 12 bin hasar verdiğimi gördüm hatta yarı canı olan başka bir battleship’i tek bir atışta batırdım fakat hiç isabet ettiremediğim bir destroyer bana çok yaklaşıp etrafımda çember çizerek torpillerle de beni batırdı. O yüzden eklemek istiyorum yanınıza kesinlikle bir kruvazör arkadaş edinin zaten yanında kruvazör desteği olan bir battleship durdurulamaz.

Aircraft Carriers

Wows-aircarrier

Aircraft carriers yani uçak gemileri. Top atar ya da torpiller bu gemide bulunmuyor. Top atar var fakat AI yani sistem tarafından yönetiliyor bu da takımınızın içine sızmış bir gemi eğer sizin yerinizi bulursa tamamen savunmasızsınız anlamına geliyor.

Uçak gemileri oyunun en güvenli alanlarına park ettikten sonra ya da en güvenli alanda küçük manevralar yaparken uçaklarıyla rakip takımın gemilerine büyük problemler yaşatırlar. Uçak sayınız sınırlı olduğu için bunları çok iyi kullanmanız gerekiyor. Stratejik bir oyun tarzı benimsemeniz gerekiyor.

üç çeşit uçak türü bulunuyor, bunlar fighters, torpedo planes, dive bombers. Fighters genellikle diğer uçaklarınızı hava savunmasıda korumak ve düşman uçaklarını düşürmek için. Torpedo planes ile büyük gemileri, dive bombers ile küçük gemileri hedef almanızı öneririm. Torpilleri daha isabetli attığınız için büyük gemilere kesinlikle çok büyük problemler yaşatırsınız.

Oyun ile ilgili açıklamalar bukadar. Size yardımcı olacağını düşündüğüm bir kaç oyun içi ipucu vermek de istiyorum.

Mesela haritayı açtığınızda Autopilot’a yönerge verebiliyorsunuz. Bu yönergeleri haritayı kapadığınızda da değiştirebilirsiniz, şu şekilde yapıyorsunuz. “CTRL” tuşuna basılı tutarak oyun içerisinde fare imlecinizi aktifleştiriyorsunuz ve Autopilot için verdiğiniz yönergenin yani hedefin oradaki üçgen noktayı sürükleyerek istediğiniz yere götürebiliyorsunuz

Geminizi sürerken A-D tuşları yön verdiği gibi Q-E tuşlarıylada yön verebiliyorsunuz fakat Q-E tuşlarına sürekli basmanız gerekmiyor bir kere basarsanız geminiz o yöne doğru sürekli döner (büyük gemiler için çok kullanışlı, saldırı yaparken geminizi yan çevirirseniz hem öndeki hem de arkadaki toplarla rakibinize hasar verirsiniz).